E-mail life@bethechangebg.com

Принципът на Доброволното отшелничество

Принципът на Доброволното отшелничество означава да се вслушаш в това, което искаш ти, а не околните.

За нас е напълно ясно, че да махнеш с ръка и да се отдадеш на ПРОМЯНАТА 21 Дни е трудно решение. И в същото време знаем, че това е една от най-пълноценните стъпки, която човек може да предприеме за себе си и за своето Семейство, защото отдаването на Програмата ще промени завинаги Живота им завинаги към по-добро. А Здравето е в основата на пълноценният ни Житейски статут. Без Здраве човек трудно може да има ползотворно бъдеще. Бъдеще за себе си, своите деца и старини.

Да се излезе извън Матрицата е непосилен товар за много хора, поради насаден страх, че няма да се справиш, че, ако там, в Програмата, се справиш, то след това няма да се справиш, завръщайки се у дома. Принципът на бумеранга не работи в посока „+“, ако не отдадем усилията и мислите си в посока „+“. Принципът на положителното мислене и черпене на блага от това мислене не работи със знака „-„ (минус).

Приетата мисъл, че си готов за Доброволното отшелничество, вече е една Голяма малка крачка напред за твоя Успех! Страхът, съмненията и мисловните недоразумения са напълно излишни. Повярвай в себе си!

Да, да отделиш време в 23 дни – 22 нощувки и 21 дни за Пълна Промяна е трудно, ала не и невъзможно, защото зависи от това колко много искаме да се променим. Ние, хората, намираме време за толкова много „глупости“ в ежедневието си, че сведем ли ги до „не желания да отделяме повече от моето ценно време за тях“, ние заживяваме Нов Живот, в който имаме предостатъчно време за нови и много интересни неща в него.

Проведените вече две Оздравителни програми ни показаха, че време има, стига да искаш да го отделиш, споделяйки го със себе си и своята необходимост за Промяна. Няма нищо лошо в това да отделиш един път в годината три седмици за себе си, в които да съсредоточиш мислите си в посоката, в която не успяваш да правиш това в рамките на твоята житейска Матрица. Онази, в която живееш от години. Онази, която вече доскучава. Онази, в която ти не си себе си, защото приоритетът не си ти, а някой друг или нещо друго - деца, родители, приятели, професионални ангажименти и пр.

Ние, Ади и Милен, редовно се отдаваме на доброволно отшелничество, допускайки в своя Живот всякакви неща, за които правим собствен избор, зависещ единствено и само от нас. ТОВА Е ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА! Пътят изисква от нас да бъдем по-осъзнати в структурирането на наистина важните приоритети. 

 

Защо именно три седмици Доброволно отшелничество?

Човешкият организъм живее в постоянен (хроничен) стрес. Стрес, който държи нашето физическо и емоционално Аз в прогресивна невъзможност да се отпуска даже и тогава, когато му даваме тази възможност вечер, отдавайки се на съня. За съжаление, Животът на човека се е променил драстично, и той вече е в невъзможност да живее пълноценно всеки ден, освен ако не промени някои основни навици на ежедневието си, които затискат неговата същност – физика и психика.

За учените отдавна е известно, че нервната енергия, необходима ни, за да живеем всеки ден дишайки, хранейки се, движейки се не се набавя с храната, която консумираме и усвояваме, а по време на активната почивка в сън, която удовлетворява нашето физическо тяло, и здравословни мисловни практики, които удовлетворяват нашата психика. Без пълноценна почивка за човек е напълно невъзможно да възстановява своевременно своите човешки сили (нервна енергия), за да живее пълноценно.

Хроничният стрес, който пренебрегваме с години, наслагва своите отпадъчни материали в организма ни, и в „един прекрасен ден“ ние се събуждаме с някоя от многото диагнози, които всъщност са една единствена – оксидативен стрес, който постепенно изсмуква организма до пълно изтощение. Оттук насетне как ще назовем болестта, давайки й име на диагноза „еди-коя-си“, е все едно, защото причината е една и съща – организмът вече не се справя и се нуждае от пълен restart, за да продължи Живота си.

Науката отдавна е предприела мерки, за да установи колко много или малко е необходимо на човек, за да възстанови своите сили. И отговорът е: три пълни седмици. Първата седмица се приема като адаптивна, втората играе ролята на отпускаща, а третата на най-пълноценната, защото физиката и ума вече са в своята активна фаза на пълна почивка.

 

Как погрешно хората почиват

Повечето хора отделят две седмици през зимата и две седмици през лятото, отдавайки се на т.нар. „заслужена почивка“. И, разбира се, в това няма нищо погрешно. Погрешен е подходът към тази заслужена почивка!

Повечето хора отиват на почивка с абсолютното намерение, което реализират успешно, да спят до обяд, да се наливат обилно с кафе, да пушат до насита, да пият, докато умът не се помрачи напълно, да се хранят обилно и даже със „забранените неща“, защото „съм го заслужил, след като бачкам като луд“ и да лежат до насита под жарките лъчи на слънцето. И завръщайки се на работно си място след две седмици „заслужена почивка“ те се чувстват по-уморени отколкото преди да се отправят към това „заслужено нещо“.

Повечето хора не си дават ясна сметка, че даже и две седмици почивка могат да помогнат на организма да се възстанови, въпреки че третата седмица има решаващо значение за абсолютната пълноценност на това явление. Но как организмът може да се възстанови под въздействието на много късното лягане, непрекъснатото консумиране на храни и напитки до насита и без оглед на прясна или „мъртва“ храна, „жива“ или печена на скара; количествата цигари, слънчеви лъчи и спане до обяд. Организмът не само не си почива, а се малтретира от неговия притежател.

Хората, които имат съзнание за пълноценна почивка, знаят как да оползотворят почивните си дни също в изобилие, ала от различен характер. Вместо късното ставане, те прилагат ранното такова, което оползотворяват в активен двигателен режим, който зарежда организма им за целия ден, изпълвайки го с хормоните на щастието. Цигарите и алкохолът са заменени с пресни сокове и смутита. А тежките обяди-следобедни закуски-вечери заменят с разходки по плажа, „жива храна“, веселие и надграждане на съзнанието с четене на книги, които ги отвеждат в други светове, съдби, житейски съждения и мечти. И след две седмици, завръщайки се на работното си място, те са спокойни, одухотворени, готови за предстоящите месеци в матрицата на ежедневните до болка познати ангажименти и отговорности, защото са оползотворили „заслужената почивка“ в изпълване на организма с „жива храна“, вода, слънце и здравословно веселие.

Въпреки съвършената система, наречена „човешки организъм“, тя не е в състояние да търпи дълги години тормоз и малтретиране без последствия. Животът на човека се характеризира с низ от последствия, възникнали следствие неправилно/погрешно разбиране за неговата издръжливост.

Истинното съдържание на „заслужената почивка“ се изразява в добра грижа към човешкото тяло.

Именно така оползотворява своята „заслужена почивка“ всеки един Участник в нашата Оздравителна програма на Острова – здравословно пълноценно хранене, целенасочен двигателен режим, мисловни практики (йога на ума), пълноценно дишане, смехотерапия и здравословно веселие.

В нашата съвместна Програма може да участва всеки един човек, който по една или друга причина иска да припознае Промяната за свое ежедневие, или човек, който вече го е сторил, ала иска да е сред Съмишленици, които да му дадат още кураж да продължи напред. Нашата програма не е санаториум, а Активна програма с ежедневни ангажименти-практики, в които той участва лично и активно  по волята на своя избор и според резултатите, които иска да постигне по време на своето пребиваване, оставайки насаме със себе си у дома. Нашата Програма има социален статут на съвместно съжителство, за което всички Участници си поделят разходите по това съжителство с всичките съпътстващи материали и услуги, които са част от замисъла на Програмата за нейното изпълнение в името на това съжителство. Нашата Програма няма икономически изгоден статут. Тя се провежда по наше лично желание да помогнем на други хора да подобрят своя Живот в Здраве и щастие. Тази наша Програма има общо единствено и само с нас, Ади и Милен, които се срещнаха с диагнозата рак и "Имате шест месеца живот!", и личния опит към ПОБЕДАТА НАД БОЛЕСТТА. Тази Победа се осъществи изцяло без помощта на конвенционалната медицина. Тя се осъществи: четете нашите Три Книги за Здраве. С тях можете да се запознаете от страниците на нашия сайт: www.bethechangeretreat.com